I begynnelsen var serveringen.
Det vill säga, redan första året serverades kaffe med tilltugg
i pausen i Tintomararummet som ligger i anslutning till konsertlokalen
Amorinasalen. Efter några år började den ena halvan
av denna sajts webmasterpar att bidra med kakor till pauskaffet, en verksamhet
som sedan utökats med andra bakverk. Kanske någon minns
den allra första kakan som var en sorts tryffelkaka, som så
småningom blev till denna sidas klick-kaka, som leder till ett recept,
se nedan.
Kaféet vid Amorina Recitals 2002 förestods av Maison Pierre, Stockholm, anrikt (1917) konditori som numera ägnar sig åt catering efter att ha gått ihop med Diners de Paris (1926). Ni som provade deras bakverk vet nu att det kan vara en god(!) idé att anlita dem om man behöver catering någon gång. |
|
Här följer nu några recept från
de olika årens caféer.
1989
- tryffelkakor
1991
Konditorei Mozart - Vanillekipferln
1992
Café Schubert - Die schöne Müllerin
1993
Zum roten Igel (Brahms) - Kolakakor
1994
Café Felix (Mendelssohn) - Frau Bartholdys kryddkaka
1995
Café Chopin - Etyder
1996
Café Träumerei (Schumann) - Drömmar
1997
Café Ludwig (Beethoven) - Appassionata
1998
Café Liszt - Liebesträume
1999
Café La Valse (Ravel) - Rhapsodie Espagnol
2000
Kafé Kontrapunkt (Bach) - Brandenburgare
2001
Café Solo (Prokofiev) - Choconner, spiskumminkaka, ingefärskakor
Goda
länkar - i väntan på nästa Café
Tillbaka
till hemsidan
1989 Tryffelkakor
Tryfflar kunde man få till kaffet från och med 1989. Då hade vi ännu inte kommit på att det kunde vara trevligt att få sitt pauskaffe i ett omdöpt Tintomararum. | Ursprungsreceptet stod i ett nummer av Allt Om Mat, sedan ändrades det lite eftersom så till slut hade kakorna blivit platta och fått ett hjärta i rosa glasyr och en G-klav i blockchoklad ovanpå. |
Här är ursprungsreceptet.
Tryffelkakor/ vita och mörka av samma deg 50 st Grunddeg:
Sätt ugnen på 60 grader (ja, just 60!) |
|
Blanda vetemjöl och strösocker
i en bunke. Rör smöret mjukt och blanda det sedan med mjölblandningen.
Dela degen i två( 2) delar och smaksätt ena delen med Vanila
och den andra med cacao+kaffepulver.
Skär varje degbit - gör tjocka rullar - i 25 skivor och rulla till kulor som läggs på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 2 timmar. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar där i ca 12 timmar. Under natten tex. |
Pudra sedan kakorna med florsocker
- de ljusa - och med cacao - de mörka. Det är praktiskt att sedan
ha dem i småbrödsformar av papper.
Ev dekor gör man före florsocker eller cacaopudrande. Kakorna kan smaksättas vidare. Med rivet apelsinskal, lite cognac, mörk rom, fint krossade rostade mandelspån, rostade hasselnötter..... |
Ur en österrikisk bakbok hämtades
flera goda små kakor, som serverades i "konditoriets servering".
Här är ursprungsreceptet till Kipferln. Vanillekipferln ger ca 130 - 160 små kakor 500 gram vetemjöl
Blanda snabbt ihop allt till en smidig deg. Låt
vila svalt minst 1 timme.
Grädda i 175 grader i 10 - 13 minuter. Pudra med florsocker blandat med lite Vanila när
de svalnat en aning.
|
|
Av denna deg kan man även göra Husarenkrapfeln.
Valnötsstora bitar rullas till kulor som sedan plattas ut och får en liten grop i mitten. Grädda som ovan. Fyll hålet med aprikos- eller hallonmarmelad medan kakorna är heta. Pudra sedan genast florsocker över. Ev ringla lite mörk choklad som ett galler över sylthålet när kakorna är alldeles kalla. De går inte att trava på varandra i en burk annars. |
En småkaka med grahamsmjöl?
Får man tag på färskmalet grahamsmjöl smakar kakorna
som vore det mandel i. Bra för en allergiker. Mjölnarfruns knappar
hette de först, i skisstadiet, och i slutversionen fick de heta Die
schöne Müllerin. Vad annars?
Die schöne Müllerin ca 40-50 dubbla kakor eller 100 "knappar" 3 dl vetemjöl
---------------------------- |
||
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Rör smör och socker vitt och krämigt och blanda ner mjölblandningen och vattnet. Känns degen smulig ha i lite mer vatten, och låt den vila svalt en stund. Dela degen i 40-50 bitar och rulla kulor som sedan plattas ut väl med en gaffel - kriss-kross ungefär- och grädda sedan i 160 grader i 12 minuter. Kakorna får kallna helt innan man lägger ihop dem två och två med fin hallonsylt emellan. Smält blockchoklad eller Marabou mörk och doppa ena kanten i choklad. Får stelna på bakplåtspapper. Dofta lite florsocker över före servering. Små kvarnhjul blir det!
|
||
Mjölnarfruns knappar
Grundreceptet + 1/2 tsk nystött kardemumma
|
Ursprungsreceptet kommer från tidningen Land/Monica
Hörner
Ljusbrun, knaprig och lättbakad kaka och det skall vara SMÖR i den! Längder eller runda , beror på hur bråttom man har. Kolakakor - runda 80 st små 200 gram smör
Arbeta ihop degen , matberedare är behändigt,
och forma degen till längder, lämpligen 4 stycken. Låt
dem vila i kylen en stund. Sätt ugnen på 175 grader.
|
Knäckkakor/Kolasnitt ca 60 st
125 gram smör
Arbeta ihop degen. Dela den i fyra delar och gör rullar efter bakplåtens längd. Lägg dem på bakpapper på plåten. Platta ut dem något och grädda i ugn vid 175 grader tills de fått gyllene färg. Ca 10 - 15 minuter. Skär dem genast efter gräddningen i raka eller sneda bitar. Låt kallna på plåten. Gott med mörk choklad i vackert mönster på! Förvara i tät burk i frysen. De är något odryga annars! |
1994 Frau Bartholdys kryddkaka
Judisk kaffekaka ur Allt om Mat 1974 nr 8
passade bra här. God och trevligt randig.
Frau Bartholdys Kaffekaka/Judisk kaffekaka minst 35 bitar i en långpanna Kakan:
Kryddblandningen:
|
|
Ugnen på 175 grader
Vispa ägg och socker och ha i det smälta smöret som blandats med Gräddfil/Fjällfil och vänd sist i mjöl blandat,gärna siktat, med bakpulvret. Kryddblandningen rörs ihop i en skål bredvid. Häll hälften av smeten i den smorda och bakpappersklädda långpannan, strö ut hälften av kryddblandningen därpå, sedan resten av smeten och överst resterande kryddblandning. Marmorera med en gaffel. Grädda i cirka 25 - 35 minuter. Stickan skall vara torr. Ta ur och låt svalna i formen med en ren handduk över. Stjälp upp och dra av bakpapperet och vänd kakan rätt igen. Pudra ev med lite florsocker efter att du har skurit den i lämpliga rutor. Bra att frysa. |
Etyder/Toscarutor med apelsinblomshonung
Mördeg:
Rör smör och socker mjukt och poröst. Tillsätt
äggulorna en i taget. Blanda ner mjölet och arbeta snabbt ihop
degen. I en matberedare går detta i ett huj.
Gör under tiden Toscasmeten. |
Toscasmet:
Blanda i en kastrull och sjud några minuter. Breds över den halvgräddade kakan. Grädda sedan till guldgul färg ca 8 min. Låt svalna lite och skär sedan medvass kniv
i rutor eller rektanglar.
|
Kärt barn har många namn --Valdemosadrömmar,
Drömmar, Spanska drömmar....
Svenska Vaniljdrömmar, ur Sju sorters kakor/ICA, som fått en liten sydlänsk touche av citron och kanel a la España. Dagens dröm 50 stora eller 100 små kakor 150 gram SMÖR
|
Rör ihop smör, socker, Vanila, kanel, rivet
citronskal så det blir vitt. Ha i oljan eftersom, rör kraftigt
under tiden. Vänd i mjölet blandat/siktat med hjorthornsaltet,
och blanda till en deg.
Grädda i 18-20 minuter i 150 graders ugn, med ventilen stängd och glänta INTE på ugnsluckan under gräddningen. De skall ha en lätt gyllengul färg, då är de godast. Mycket sköra sedan de svalnat! Förvara i täta burkar i frysen, papper mellan lagren. |
En chokladbakelse "parfymerad" med hallon och körsbär
och glaserad med kolaglasyr. Ovanpå en luftlätt chokladmousse
spritsad i meanderslinga på diagonalen. Cacaopulver doftades över
och ett chokladhjärta stacks ner lite snett.
Appassionata ca 35 - 40 bakelser Chokladsockerkaka som botten Ingredienser:
vispas pösigt 200 gram smör smälts och däri hälls
siktas ihop Blanda ihop allt till en slät smet och grädda i bakpappersklädd ugnslångpanna i ca 25 - 30 min. Ugnen skall stå på 160 grader. Plåten/pannan skall stå strax nedanför mitt i ugnen, annars bränns kakan ovanpå lätt. cacao är lite känsligt. Låt kallna under bakduk. Kakbottnen "parfymerades" med god saft blandad av körsbär och hallon. Rätt stark. Därefter glaserades den med mörk kolaglasyr. |
Kolaglasyr till stor tårta 100 gram SMÖR
sjudes ihop tills bubblorna "prasslar" sikta därefter i
Vispa väl, det skall inte vara klumpar. Bred sedan ut glasyren över kakan, som man kan ha skurit i bitar redan, om man tänkt sig den till bakelser. Låt kallna. Gärna i kylskåp under natten. Annars halkar chokladmoussen av när du spritsat dit den! Som tårta är det bara att breda över moussen och göra ett vackert mönster med något lämpligt, men bottnen måste även då vara kall. Dela kakan i bitar med kniv som doppas i hett vatten. Som tårta - skär med kniv och ta biten på tårtspaden!!!!!!! Chokladmousse göres enligt traditionellt sätt eller om man har ett eget recept. Smaksätt gärna med någon matsked mörk rom eller cognac. Dofta över med cacaopulver i en tesil. Mörk blockchoklad spritsas på bakplåtspapper
till små hjärtan, får stelna svalt. Dekorera bakverket.
|
Valnötskakor från Ungern som blev Dagens Dröm.
Liebesträume 50 st små 2 1/2 dl valnötskärnor, viktigt att de smakar
färskt
|
Hacka eller mixa valnötskärnorna till "fint
grus"
Dela degen i 50 bitar och lägg i småbrödsformar av papper. Platta lätt till degkulan med en gaffel, gör en liten grop med lillfingret -obs! inte ända i botten, då bränner sylten fast. Lägg i en liten klick god hallonsylt (egen eller Den Gamle Fabrik som har fräsch smak) . Grädda i 175 grader i ca 12 min tills de är
gyllene.
Mycket goda! Frys in i täta burkar om det blir några över. Färska fina valnötter finns alltid hos Rabbit
Delikatesser, Ankdammsgatan 5 G, Solna!
|
Ursprungsreceptet kommer från
Svenska Dagbladets Matrecept på Internet och det är Ingrid Eriksson
som skrivit det. http://www.svd.se , Mat & Dryck , leta reda på
"Saffran-och pinjekaka"
Den som tycker om gotländsk saffranspannkaka känner igen smakkombinationen. Rhapsodie espagnole/bakelse ca 24 st
Efter gräddningen medan de är varma:
Före servering:
Sätt ugnen på 200 grader.Ställ ut muffins-formar(extra
starka rekommenderas) på två plåtar, eller lägg
muffinsformen i en specialplåt för muffins (teflon)
|
V.S. Hennessy, Rhapsodie Espagnol (överst till höger) och Con Amore |
Inför servering:
Rör ned mjölet blandat med bakpulvret i smeten. Rör smeten slät men rör inte alltför mycket. Fördela smeten i formarna. Fyll till 3/4. Strö lite grovt hackad mandel över och grädda i ca 15-18 min Känn med sticka. Torr? Bre över lite av den trögflytande mandelsåsen på varje muffin, ca 1 tsk. Bre sedan över lite av hallonsylten, ca 1-2 tsk. De blir vackert röda då. Låt svalna och ställ kallt. Vispa lite grädde och spritsa en vacker stjärna mitt på den hallonröda ytan. Strö några gröna små pinjenötshack eller pistagenötshack på det vita och röda. Eh, voîla! La señorita Carmen! |
Tillbaka till början
2000 Brandenburgare
Ursprungsreceptet kommer från
www.allrecipe.com/Cherry Poppy Seed Twinks
Brandenburgare 50 stora/ 100 små 2 1/4 dl florsocker
1. Sätt ugnen på 150 grader 2. Vispa ihop smör och florsocker tills det blir vitt och fluffigt. Går fort i en matberedare, men använd då kylskåpskallt smör. Tillsätt ägget och sedande torra ingredienserna - väl blandade. 3. Dela degen i önskat antal bitar och rulla kulor som läggs på bakpapper på plåt. Tryck ut kulan med den plana bottnen på ett glas, ca 6 cm diameter. 4. Grädda i 11-13 minuter tills de blir lätt gyllene. Låt svalna. 5. Bred fin hallonsylt eller lemon curd mellan två kakor. Pudra med florsocker och lägg i veckad pappersform. Bra att frysa. Kakorna kan göras med glutenfritt mjöl men blir väldigt sköra då. Hoplimmade med sylt kan de frysas och när de ska ätas tas de direkt från frys till kaffekopp. |
Årets bakverk, uppifrån vänster: |
2001 Choconner
Spiskumminkakor
Ingefärskakor
Ursprungsreceptet kommer från
www.allrecipe.com, men det är modifierat, se slutet av receptet
Choconner 40 stycken, ca 6 cm diameter 200 gram mörk choklad - Valrhona, Droste, Marabou
mörk (50 -72%) Ju mörkare choklad ju känsligare blir kakan
vid gräddningen - passa noga.
1. Sätt ugnen på 150 grader 2. Smält smöret, ta av kastrullen och lägg i chokladen att smälta. Rör om väl. 3. Vipa ihop ägg, socker och sirap, häll sakta i smör-chokladblandningen under vispning och vipa tills det blir en krämigt ljusbrun smet. Blanda ihop alla torra ingredienser och vänd i det. Degen delas i 40 bitar och rullas till kulor som rullas i strösocker. lägg dem på bakpapper på plåtarna. Tryck till lite lätt. Grädda i 10-12 min. 4. Lägg ihop de kalla kakorna med fin hallonsylt emellan. Doppa dem till 1/3 i smält mörk choklad och lägg på bakplåtspapper att stelna. Pudra ev florsocker över den oglaserade delen av bakverket före servering. 5. Man kan doppa den chokladglaserade delen i finhackade rostade nötter också.Gott! Chokladsmaken mognar efter ett par dagar, och de kan sparas
före hopläggningen i en tät burk. OBS! Lägg ihop dem
dagen före de skall ätas. Sylten och kakornas inre del hinner
då ingå en smakfull förening. Bra att frysa.
Bach skrev chaconner men kakorna heter Choconner. En chokladväns
drömkaka.
Spiskumminkaka 12 muffins i muffinspanna med pappersformar 1 1/4 dl strösocker
1/2 dl råsocker/Demerara sugar
1. Värm ugnen till 175 grader. 2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. 3. Smält smöret, dra pannan från plattan och häll i mjölk/Fjällfil. 4. Blanda de torra ingredienserna och vänd i det i ägg-socker-fil-smörsmeten.Smeten får inte vara för styv. 5. Fyll med sked muffinsformarna till 3/4, strö Demerarasugar/råsocker över samt lite flagad mandel och grädda i 20 - 25 minuter. En sticka skall vara torr. Låt svalna under duk. Förvaras, sedan de kallnat,
i tät burk. Pudra lätt med florsocker före serveringen.
Blir höga och vackra, smaken mognar tills nästa dag.
Ingefärskakor / Margaretas version ca 64 stycken , diam 7 cm 175 gram smält smör
samt ca 1 1/2 dl strösocker vid utbakningen Smält smöret och blanda i sockret. Låt
blandningen svalna och blanda sedan i de uppvispade äggen, sirapen
och salt. Blanda mjöl och den malda och finhackade ingefäran
och blanda ihop med det andra till en lös deg.
Sätt ugnen på 170-175 grader. Dela degen i valnötsstora bitar (blir ca 64 st) och rulla dem till små klibbiga bollar som sedan rullas i strösocker. Det går lätt! Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och platta till dem med undersidan av ett platt glas (typ köpegelé/färskost) doppat i strösocker. Så ser de ut som vore de kavlade! Grädda på mellersta falsen i 7 min eller tills de är vackert bruna. låt dem kallna på plåten en stund men lossa dem med en stekspade för de fastnar lite på papperet annars. Väldigt goda! Möra och med fin ingefärsarom. Förvara i tät burk. mognar i smak efter någon dag. Till extrafestliga tillfällen:
|
|
Några goda länkar att smaka på
"Ei! wie schmeckt der Coffee süße,
Lieblicher als tausend Küsse, Milder als Muskatenwein."
Koffe
Korner
"If you are cold, tea will warm you~if you
are too heated, it will cool you~if you are depressed, it will cheer you~if
you are excited, it will calm you."
"La gourmandise est une préférence
passionnée, raisonnée et habituelle pour les objets
qui flattent le goût."
Chokladens
historia/The History of Chocolate
|