Irland special - mer ur vår irländska låda
  
 
Den gröna ön är verkligen grön! Omväxlande naturtyper med kustens kärva klippor inte långt från böljande sädesfält och betande djur eller skogar med höga tallar och ädellövskog någon mil från vidsträckta torvmyrar. Värt ett besök eller flera rentav, för man känner sig väl mottagen och vill komma tillbaka och se mera!

Besök Irländska Turistbyrån i Stockholm om ni kan och ni får med er en kasse med broschyrer och kartor att botanisera i. Tillsammans med våra länkar kanske det resulterar i en resa som länge stannar i ert minne. Det skulle glädja oss!

Trots eventuella regnskurar så är det fint och människorna väldigt rara och tar sig tid med vilsna turister. Som t ex att alla B&B och tearooms vi träffade på hade små vackra pappersrundlar (doilies) under kopp eller marmeladburk, så jag (M) ville köpa med sådana hem! Inte fanns det precis samma sort i snabbköpen, men snälla expediter hjälpte mig leta och ibland hade vi tur.
Alla blev lyckliga! Man FÅR vara excentrisk på Irland!
Länkar att börja planera sin resa med

Irländska turistbyrån har det flesta broschyrer man är intresserad av, och tips om det man vill veta mer om. Det var bra att ha rest omkring virtuellt via datorn hemma, innan vi gick till deras kontor i Stockholm, för då var det lätt att be om just det vi ville se och ha med i handbagaget. Visserligen finns även dessa broschyrer sedan på Irland, men det hade varit förargligt att missa An Dún utanför Athlone! Broschyren tog vi med oss, likaså den om det lilla tåget ute på torvmyren. Samlar man på udda museer så ...

Irish Tourist Board - startsida för mycken information, välj region, grevskap, med vidarelänkar
Family-homes B&B systerorganisation till de AA-diplomerade B&B
Dublin Tourism - Official Visitor Information - allt man vill veta som turist


 
Maumturk mountains, Joyce country, Connemara
- eller Hobbiton, The Shire?


Annat som kanske kan intressera

Steam trains on Irish Railways and Railway Preservation Society of Ireland - Det finns inga järnvägar eller tågtrafik alls numera på Irland, bara museijärnvägar.
Irish Soda Bread with Raisins and other Irish cakes - to be Irish in USA
Tord Hasselquists resa till Irland - trevlig sida om en resa för att fira en födelsedag!
A virtual tour of Tipperary - "Its a long way to Tipperaryyyyyy."
 


Våra egna erfarenheter


B&B

som vi tyckte om och gärna kan tänka oss återvända till
Benown House, Glasson, Athlone, County Westmeath
Bra ställe att bo på, underbart god frukost, med både White Pudding and Black Pudding av högsta klass. Fint läge för dagsutflykter till vackra och intressanta ställen under en dag. Se nedan om goda ställen och utflykter också!

Ballindrum Farm, County Kildare
Bra ställe att bo på, har fått de högsta utmärkelser ett B&B kan få i Irland upptäckte vi på diplomen i frukostrummet. Och vi kunde bara instämma! Kornåkrar och mjölkkor, vi kände oss som förflyttade till vår egen agrara uppväxt på landet i Sverige, se bilden nedan!

Hilltop House , Kilnamartyra, Macroon, Cork
'Hilltop house' syns på bilden här, byn ligger nedanför, adressen till dem finns på länken ovan -på B&B
Bra ställe att bo på med svarta kor, svarta hundar, svart katt och trevlig familj. Vi hade oftast amerikaner som frukostgrannar vid bordet. Men vad de har bråttom! Sydvästra Cork som är så fint!

Kerry cow - en liten svart ko som ger hälsosam mjölk att göra ost av
Irish Soda Bread - mycket gott bröd som man får nybakat varje dag till frukosten

"Molly Bloom"Seedcake - gott till Tea med spiskumminkaka
 


Utflykter
Celtic Park and Gardens - Kilcornan - här förflyttas man 1500 år tillbaka och man kan botanisera på ängarna med vilda blomster och även beundra en prydlig del av området som har fina trädgårdsväxter. Kring midsommar blommar det mesta och vägarna kantas av äkta fläder i vitt och fuchsiahäckar i rosarött. Mycket vackert!
Jameson Heritage Centre - modernt destilleri, provsmakning ingår i biljettpriset
Guinness Irish Stout and the brewery - "My goodness my Guinness!" Gott! Men Murphy´s är också gott om puben man besöker tillhör den kedjan

Del av fyra meter hög fuchsiahäck

An Dún Museum - de har en likadan trampbil som vår kung lekte med som barn!
se bilder från detta roliga och innehållsrika museum på konstrutan!
Blarney Castle - ett medeltida slott - Obs! Akta huvudet om du är lång!
Mizen head - Irlands yttersta spets i sydväst "fog signal station" som kan besökas
 


Mizen head

Goda ställen på utflykter


Glasson Village Restaurant - värt en omväg om man inte redan hyrt in sig i Glassons B&B, för då är det gångavstånd.

Kinsale - stad med både fågelskådning och god mat och färgglada hus

Heron's Cove - fiskrestaurant med mycket gott kök, vilken fisk! Rekommenderas varmt! Genom fönstren kan man betrakta hamnen medan man väntar. Inget fast food här inte! Och de använder lokala råvaror, från fisken till grönsakerna och mejerivarorna.
Plötsligt upptäcke vi att båten, som nyss låg vid en boj mitt i bukten, nu låg på sidan och en härskara av sjöfåglar letade musslor och annat fågelgodis i dyn. Tidvattnet!
Sedan kom den rara äldre damen med vårt fiskfat och vi fick också smaka på havets läckerheter! Vi satt länge kvar innan vi rullade vidare mot Mizen Head. Ett bra matställe både för folk och fåglar!

Mr Bumbles Restaurant, Clonmel, Co Tipperary - det var gott kök här också! Och namnet låter väl bekant? Om man läser serier vill säga, "Tom Puss"

Irish Chocolates - Butlers - har kafféer i Dublin, alla nära Trinity College, med härlig choklad (med vispgrädde) att dricka, och att handla med sig praliner hem är en mycket god idé, sista chansen är på flygplatsen!


 
"Uaisle a éisteas le healaíon"
(It is a sign of nobility to patronize art)