Natur

Uppvuxna på landet och på gräsrotsnivå har våra intressen sammanfallit och under åren utökats i flertal och innehåll. Om en av oss gått Floristikkurs en sommar har den andre deltagit i en liknande året därpå.

Våra resor numera blir extra njutbara med medhavd litteratur om resemålet och flora och fågelguide, samt lupp och kikare.

Med konstnärens målarlåda och block och pennor dessutom är handbagaget oftast lite annorlunda för en nyfiken tulltjänsteman. Stativet till fågelkikaren samt palettkniven skickas numera i stora resväskan!

Vi var båda aktiva i Naturskyddsföreningen under en period i den lokala styrelsen (Sollentunakretsen av SNF), och på kuppen lärde vi oss massor om svampar och djur och naturvård. Barnen var alltid med och de har nu i vuxen ålder stor glädje av de intryck och kunskaper de fick som små. Ibland fick de hjälpa till på våra svamputställningar och utflykter – vilken entusiasm i att pricka av besökare en 8-åring kan visa!

Länkarna från bilderna nedan leder till många Smultronställen i den virtuella naturen, sedan kan man gå ut med nya kunskaper om något nyfunnet och intressant i den verkliga!

  
Rymden
  
Ornitologi
  
Botanik
  
Naturligtvis

Rymden

APOD – Varje dag en ny bild med något från rymden. Fantastiska bilder!

Webcam från Jokkmokk i norra Sverige, vid polarcirkeln – chans att få se norrsken! LIVE!
och midnattssol under sommaren 🙂
Northern Light Aurora Live at Nature of Jokkmokk ”PORJUS”
ta en titt i deras fotoalbum och i reseberättelserna också! Många fina bilder, text endast på japanska ibland, men bilderna berättar ändå.
Day and night world map – med information om var solen och månen står just nu, och mycket mera.

Ornitologi

Sveriges Radio P2 – Månadens P2-fågel
Lövsångare, sånglärka, kornknarr, blåmes m fl

JOK – Järvafältets Ornitologiska Klubb – kul träffa andra fågelskådare i närnaturen
Sveriges Ornitologiska förening: SOF-net – bra info om fågelliv och tips om vintermatning av tomtfåglarna om man har egen trädgård

Artportalen – fast förstås inte bara om fåglar.
Vad heter gråsparv på spanska? – eller något annat språk

The Owl Pages – All About Owls – photos, calls, books, art, mythology and more.
Snowy Owls – Nyctea scandiaca – Fjälluggla, Harry Potters uggla!
Owlsome blog – ”15 Fun and Interesting Facts About Owls”

The Internet Bird Collection – internationell ”uppslagsbok” under uppbyggnad med små videofilmer inskickade av ornitologer, som varit utrustade även med videokamera förutom kikaren

Grönbena, Hemavan

Grönbena, Hemavan

Botanik

Den virtuella floran – det mesta om Sveriges Flora med fina foton
Internet Directory for Botany – Alphabetical List ALLT! ALLA länkar!

Mykologi – svampar i Sverige – ”Lära svampar ur en bok, gör dig bara hälften klok(->) …
Svampbok ….(forts) Gå i cirkel (studie-), lär dig mera, sedan kan du smaka flera”(Margareta Dahlin)

Humlesuga, Betonica officinalis, Sollentuna

Humlesuga, Betonica officinalis, Sollentuna

Sollentunas flora

Någon gång i början av åttiotalet kom det ett brev till SNFs styrelse i Sollentuna. Där föreslog en av medlemmarna, Gullmar Henäng, att vi skulle inventera Sollentunas flora. Sagt och gjort, vi rutade in kommunen i 269 rutor om 500×500 m, och satte igång. För att göra en lång historia kort, 2005 gjorde vi de senaste kompletteringarna, och materialet är tillgängligt via webben.

Allt finns sparat i en databas (57.539 poster, en för varje kombination art/ruta). Här är några exempel på utbredningskartor – klicka på småbilderna till höger för att få se dem. Klicka på namnet för att läsa mer om arten. Här kan man också se en karta som visar hur många arter som vi har funnit i var ruta, och en lista på alla funna arter och i hur många rutor av totalt 269 var och en är funnen.

För den specialintresserade finns en webbsida där man kan se utbredningskartor för alla de funna arterna.

Plocka här en bukett av ”Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol” (Evert Taube).

  
Korallrot
  
Mandelblom
  
Pors
  
Rönn
  
Ängsviol
  
Skogsstjärna
  
Gullviva
  
Kattfot

Naturligtvis

Fotografen Mattias Klum – KLUM PHOTOGRAPHY – Sveriges just nu bäst kända naturfotograf och naturskildrare internationellt. Han har haft många bilder i National Geographic Society Magazine t ex.

Naturfotografernas förening – Naturfotografernas hemsida– en fantastiskt vacker och innehållsrik hemsida, med aktuella foton från årstiden (se Kalendern!) och hur man får kontakt med dem och föreningen.

Naturfotografen Bengt Hedberg var en av dem som hjälpte oss göra Järvafältet norr om Stockholm känt i slutet av 1970-talet. Det är numera ett Naturreservat (i Sollentuna och Järfälla) och ett levande kulturlandskap. Bengt Hedberg har en egen webbsida Bengts Breda Bilder – Naturproduktion Bengt HedbergBengt erbjuder besökarna på sin webbsida att ladda hem några av sina vackra bilder som skärmbakgrunder för privat bruk!

Husdjur från hela världen
OSU’s Breeds of Livestock by World Region – Roligt veta hur korna ser ut i Portugal!
Breeds of Livestock – Allt om alla jordens olika arter husdjur med bilder till 
(här en beskrivning av vår egen fjällko) och sedan finns de flesta – från minsta hönan till största hästen!

Portal för kärlväxter, fåglar och fjärilar
Species Gateway/Artportalen – eng och sve– följ vårens ankomst, rapportera nya fynd, länksidor med ännu mer om det som intresserar en skådare av blommor, fåglar och fjärilar.

En bra ”lathund” från Finland, att snabbt hitta i på webben finns på flera språk.
Väldigt praktisk om man snabbt vill beskriva någon växt eller fågel för en vän i annat land
NatureGate hittar du intressant information om hundratals arter i vår natur, illustrerade med ett urval av fotografier som tagits av toppfotografer. Man kan bläddra och söka bland arterna på många olika sätt, till exempel utgående från det svenska eller vetenskapliga namnet, släktet eller familjen. För helt obekanta arter är våra unika identifieringsverktyg till stor hjälp. Med hjälp av dem är det snabbt lätt och roligt att bestämma arter. Pröva med det samma – välj ut en artgrupp och börja artbestämma blomväxter, träd och buskar, fjärilar eller fiskar!

Nättjänsten har många olika slags innehåll, förutom identifieringsverktygen hittar du t.ex. fågelläten. Du kan lyssna på lätena för nästan alla beskrivna arter. Hur låter t.ex. en svartvit flugsnappare eller havsörn

Mångsidig information om naturen på olika språk

NatureGate fungerar huvudsakligen på åtta olika språk. Många av de beskrivna arterna förekommer på flera kontinenter. Tack vare att tjänsten är flerspråkig betjänar den naturvänner runt om i världen.

Naturvårdsorganisationer
SNF– Naturvård även i den egna närnaturen
Världsnaturfonden WWF Sverige – Behövs mer än någonsin!
WWF – The Conservation Organization– Internationellt

Mordet i liljekonvaljeskogen – krabbspindel med blomfluga

Mordet i liljekonvaljeskogen – krabbspindel med blomfluga

 

Ett klick för skogen

Ett dagligt klick kan rädda gammelskog

The Rainforest Site: Help Save Our Rainforests! – Regnskogar – och klicka gärna på de andra länkarna, som kommer upp på ”tack-för-klicket-sidan”.

Butiker on-line för inköp av litteratur m.m. om natur och naturvård:

Naturbokhandeln – din naturbokhandlare på nätet Böcker du inte hittar i någon annan bokhandel. Reseguider för fågelskådare t ex!
Naturbutiken – SNF:s on-linebutik med CD, böcker, fågelmatare, luppar
Marine and wildlife art for sale and licensing – se Freebes and Fun Stuff (söta grodor på virtuella vykort – gratis)
Whales and Dolphins – The Oceania Project – Bara att välja val, eller delfin

Webbkamera LIVE från Africa – som var den bästa av dem!
Pete’s Pond i Botswana i Africa – sköttes under flera år av National Geographic Society – det var bara du, djuren och kameraskötaren där! Inga billaster med safariturister dundrade in och störde. Flockar på 30-40 elefanter i alla åldrar kommer understundom samtidigt dit för att dricka och bada, och då kan man tala om sann badglädje! ALLA ska bada! 🙂
Ibland hade man turen att sitta vid datorn när en leopard kommer för att dricka 
På YouTube finns en hel del korta videos från detta vattenhål, så trevligt att se och lyssna till när vädret där man bor är mindre nöjsamt.

Efter en längre tids frånvaro är Pete’s Pond tillbaka men sköts nu av Ustream.

Bilden till höger togs från dataskärmen en varm och fridfull dag, 10 September 2007. Grodperspektiv med hjälp av kameran vid dammens östra kant. I januari är den nästan helt dold under den gröna busken där.

Bild som det ser ut i januari efter alla regnen! Högt grönt gräs, massor av blommor, olika sorters fåglar som häckar i träden (från kohägrar till vävarfinkar) och ibland hörs och ses ”våra” fåglar, som t ex vadarfåglar och vita storkar! Då fattar man hur långt de flyttar varje vår och höst. Gnuer med beiga kalvar i flock är ofta där, och många andra antiloper. Kameran gav oss fina bilder, som aldrig skulle vara möjliga på vanliga safaris!

 

 

Renodlat Natur och Trädgård – Trädgårdsmagasinet för dig som söker kunskap – är en tidskrift som vi följt från allra första numret i mars 1986. Margareta ritade omslaget och medverkade både med teckningar och text i flera nummer under några år.

1986 fanns det inte krukodlade förska kryddörter att köpa, utan vi hade fönsterbrädan full med basilikor av olika sorter, timjan, citronmeliss, kinesisk gräslök, vitlök, provodlingar utomhus av fröer inköpta på resa i andra länder… Våra odlarmödor ute och inne beskrevs och illustrerades i N&T, och kanhända de inspirerade andra till att göra sammalunda. Svampskola och närnatur var andra bidrag, illustrerade med svartvita tuschteckningar.

Denna annonsfria lilla pärla till trädgårdstidskrift kom ut med sitt första nummer 1986, och den har numera rikligt med vackra foton i färg, och känns fräsch och aktuell. Många tips om giftfri odling för både den egna trädgården och blomkrukan, samt boktips och reportage. Naturkåserier av bl a Lisa Winnerlid, som i nr 2-2004 skriver om igelkottar och tomtfåglar, med foton av Sven-Gösta Johansson, små roliga närnaturupplevelser som beskrivs så läsaren känner lika stor lycka som författaren och fotografen. Tomtskådning av bästa slag! En prenumeration är en bra present till vänner med gröna fingrar eller stort naturintresse.

Natur och Trädgård utkommer med fyra nummer per år inkl porto, 279kr, postadress: Natur och Trädgård,
Box 104, 230 53 Alnarp,
e-post hej@naturochtradgard.se

Torpet i Landsnora den 17 maj då slån och körsbär, gullvivor och tulpaner, maskrosor och hägg är som praktfullast! Natur och trädgård i symbios!

Torpet i Landsnora den 17 maj då slån och körsbär, gullvivor och tulpaner, maskrosor och hägg är som praktfullast! Natur och trädgård i symbios!