Foto

Vi har sedan barnsben varit intresserade av fotografi. Margareta tog bilder med sin Agfaclack som tonåring, och Pär hade en 6x6 bälgkamera och gick på fotokurs redan som fjortonåring.

Med digitalkameran blev det plötsligt billigt att ta hur mycket bilder som helst, och med bildbehandlingsprogram blev det enklare att "framkalla" bilderna.

För att göra en lång historia kort – nu har vi ca 20.000 bilder i datorn varav några tusen inskannade diabilder och negativ färgfilm, svartvita negativ och bilder från album, från slutet av 1800-talet och framåt. Och antalet växer förstås hela tiden. Tack vare datorprogram som Adobe Lightroom går det ändå att hålla reda på dem.

Tanken är att visa lite bilder här och att länka till andra ställen på webben där vi har bilder.

 

 

 Smugmug

Det finns många ställen på nätet där man kan lägga sina bilder. De mest kända kanske är Flickr och Picasa. Vi har hittat ett som heter SmugMug som vi tycker fungerar bra för oss. Det var ett förhållandevis litet familjeföretag med ca 50 anställda som hanterade över 700 miljoner bilder. Nu har det nog växt en del, och har slagit sig ihop med Flickr. En fördel är att det är reklamfritt! Våra bilder kan du hitta på vår SmugMugsida. Där finns en del av de bilder vi själva tycker är bra nog att visa för andra.

Sollentuna Centrum

Pär har tagit bilder lite då och då av byggandet av Sollentuna Centrum. Här är ett bildgalleri med bilder från november 2007 och framåt.

Ett år på Järvafältet

Resultatet av ett litet projekt som Pär hittade på och genomförde under 2008 kan ses på den här bildspelssidan. På elva olika platser på Järvafältet tog han en serie bilder för att visa hur våren fortskred och la sedan till en sommar-, höst- och vinterbild också. Bildspelet kräver att din webbläsare tillåter javascript. Många bilder att ladda ner, så du behöver ha en någotsånär snabb uppkoppling.Photoshop

Med digitalkameran kom också många program för digital bildbehandling. Den som gick vinnande ur striden var Adobe Photoshop, som nu är det klart ledande verktyget. Inte så alldeles enkelt att hantera, dock, med massor av funktioner. När Pär gick i pension 2007 föreslog svärson Magnus en kurs i digital bildbehandling på distans på Jönköpings högskola för att undvika sysslolösheten. Sagt och gjort, Pär lärde sig grunderna i Photoshop och tog sina 7,5 universitetspoäng. Margareta kan också en hel del. Som uppföljning blev det en kurs till – Fotografi – Visuell kommunikation hösten 2009. 7,5 poäng till.

Vi kan rekommendera de här kurserna som drivs av ett företag som heter Moderskeppet på uppdrag av högskolan, särskilt den första. De har också en bra hemsida med massor av tips för photoshoppare, och säljer ett antal DVDer med instruktionsfilmer.

Vill man förkovra sig ytterligare kan man gå till Lynda.com, ett amerikanskt företag som har hundratals videokurser på nätet, bland annat i Photoshop, men också i mycket annat. Där kostar det lite, 30 USD per månad, men kvaliteten är god och man kan verkligen fördjupa sig. Pär har t ex gått igenom en kurs i hur man skärper sina foton i Photoshop. Den kursen var på ca 10 timmar.

Gamla bilder

Vi har förstås ett otal gamla bilder liggande i lådor och i album, som ligger och gnags av tidens tand. Vi har skannat in ca 3000 diabilder för att rädda dem från vidare förstörelse och för att få dem lätt tillgängliga. Också något tusental bilder från negativ färgfilm, svartvita bilder i gamla album, och gamla svartvita negativ har åkt in i datorn. Med hjälp av Photoshop har det gått att ta bort repor och damm, och att få tillbaka rätta färger hos bilder som varit på väg att förstöras helt.

Bilder att visa upp

Under ett par tidigare konstrondorna (se sidan om Konstrondor) har Margareta också ställt ut fotografier. Två av dem syns här bredvid och nedan.

 

Båt vid Edsviken

 

 

Konstfack 1964 före Konstfack 1964 efter
Från diabild från Konstfack 1964, före och efter behandling

 

Småskolan i Hackvad 1948
Pärs skolklass 1948, Pär tvåa i mittraden

 

Morellen