Vin med mera
In vino veritas, nemo saltat sobrius
Drycker ja! Vatten innehåller de allihopa, mer eller mindre smaksatt!
Här har vi samlat länkar av många slag som har anknytning till resor och hemmavistelser. Från Armagnac till Ödåkra kan man säga. De flesta sorter finns på Systembolaget, såvida man inte har vägarna förbi stället där drycken tillverkas eller kan avsmakas i lämplig miljö, på främmande orter såväl som hemmavid.
Surfa runt och leta upp din favorit på nätet, oftast har vinhuset en hemsida men de här länkarna kanske är en bra början:
När blir franska vinstockar svenska viner?
Jo, det finns vingårdar i Sverige också! Här är en som gör viner på druvor som mognar i vårt klimat på Blaxta Vingård utanför Flen. Några av deras viner finns nu på Systembolaget!
Den stora vintävlingen International Winemasters Challange (Portugal) 2011 har belönat Blaxtas "Vidal Ice Wine 2007" med guldmedalj i klassen ”söta vita viner”.
Böcker om vin
Det finns många bra och vackra böcker om vin, och även om vad man kan äta till drycken så att inte smaklökarna går i strejk! Inte så kul!
Whisky and Whiskey!
Akvavit på gaeliska blir uisge baha, dvs livets vatten!
Det blev nästan 18 miljoner träffar på Whisky i Google, så att välja länkar att presentera här känns lite knepigt. Här är i alla fall några att börja med:
En god bok om en god dryck är “Whisky Galore!” av Compton Mackenzie som nu också finns på svenska – “Massor av whisky”. Filmen från 1947 har många sett och det här är boken som den gjordes efter! Finns i virtuella och verkliga bokhandeln förhoppningsvis, för den är rolig!
Bra present till jubilarer i stället för en traditionell blomsterbukett. Lämplig kluckande present kan även bifogas!
Cider
Den cider som görs i Sverige är mest av typen läskeblask, även den som säljs på systemet. Prova hellre engelska och franska sorter - de finns också på systemet, men urvalet är oftast uselt. Hjälp till att klaga!
Calvados är också gjord på äpplen. Gott ihop med mörk choklad, liksom Grappa, Cognac, söt fyllig Sherry, mörk Rom, ...
Hereford Cider, England – gör ett verkligt (bättre än som här ett virtuellt) turistbesök där om ni tycker om torr cider. Besök också gärna cidermuséet i Hereford om du är i trakten!
- Chateau Breuil cidre & calvados, Frankrike – gör inte bara vin på sina slott! Se bild ⇒
- Calvados Père Magloire – en trevlig sida med många 'etiketter' all klicka på till historia, tillverkning m.m.
Det finns att köpa fransk, engelsk, osv på Systembolaget, men man måste få hjälp att hitta de goda sorterna! Gå med i Cidersällskapet och lär dig mer om Cider och Calvados - här är deras vackra och informativa webbsida, med många länkar att testa.
Musterier och kanske blivande cidertillverkare
Äppelfabriken på Färingsö utanför Stockholm! Där finns musteri, butik och café. Se mera om vad de erbjuder i sin gårdsbutik ... god läsning utlovas!
Rosenhill på Ekerö utanför Stockholm med trädgård, café och musteri. Om man vill göra egen must hjälper de till
med när, var och hur!
Kivik i Skåne, berömt från filmen om Bröderna Lejonhjärta och för sin äppelfestival på hösten! I Kiviksås finns ett musteri som gör egen must och smaken varierar efter de äppelsorter som används.
Fler äppelodlare erbjuder must av sina äpplen, du hittar dem på Gårdsnäras förträffliga webbsida med adresser till små butiker och gårdar med goda matvaror i hela Sverige. Även till musterier!
Brännlands Iscider är en svensk iscider som rönt stor uppmärksamhet och som nu finns att beställa från Systembolaget! En friskt söt guldgul cider som det passar att doppa mandelskorpor i som dessert. Vin Santo i Italien, Iscider i Sverige! Varför inte?
Ca 5500 ädelvinstockar på friland (vitis vinifera)
Citat ur artikel i Svenska Dagbladet om svensk ciderproduktion i startgroparna
"Få länder har så goda förutsättningar för ciderproduktion som den resursslösande äppelnationen Sverige ...Brännland cider utanför Umeå. Här finns långt framskridna planer på att inom några år kunna framställa ekologisk cider i fransk, engelsk och kanadensisk stil av norrländska trädgårdsäpplen." Mats-Eric Nilsson.
Alltså svensk cider på ”äkta vis”. Glädjande nyheter!
Choklad
Inget går upp mot en god vän, undantaget en god vän med choklad
Riktigt fin choklad är rena medicinen! Bra för hjärtat enligt nya rön, och man blir INTE fet av MÖRK choklad (65 - 70%) för den tar man bara få bitar av.
När en sann chokladmästare (oftast smal som en tråd i figuren!) har hanterat råvarorna blir det, i smak och konsistens, ljusår från det som snabbköpet kallar choklad.
Se följande goda länkar till butiker på nätet! Det går att handla on-line hos några om man inte kan komma till den verkliga butiken. Där det luktar gott.
OBS! ~ Alla chokladbutiker har inte egen hemsida, så håll utkik och läs chokladreportagen som det vimlar av i pressen. Tips om butiker och chokladevenemang kan finnas!
- Svenska Chokladakademien visar vägen till “var, när, hur” om choklad
-
- JournalChocolat – tidskrift på svenska med mycken god läsning och tips, information om nya märken av choklad som saluförs i Sverige, utflyktstips, recept, m.m. Tidskriften kan vara en bra present till någon! :-)
Chokladfestivalen i Stockholm - ett besök som ger mersmak - på fler sorters choklad och tillverkare, än som kanske finns i närmsta butik. Håll kontakten med den via facebook! Där kommer information när det blir festival 2015.
Butiker vi provat i Stockholmstrakten – med egen hemsida:
-
Robert Es choklad – besök butiken när du är i Stockholm (Bromma, men obs sommarstängt) Besök under sommaren Robert E's Botaniska gårdsbutik och café i Skåninge gård, Ärla i Södermanland. Värt en omväg om man vill uppleva mellansvensk landsbygd en fin sommardag. Visst utbud av choklad kommer att finnas också. Vi har frågat (^.^)
-
R.C.Chocolat – i Sigtuna, värt en omväg, och smaka deras goda glass också!
-
Xoko i Stockholm – café och dessertbistro med goda smörgåsar à la smörrebröd, dvs mycket pålägg, och någon av deras chokladdesserter är en mycket god avslutning på måltiden. Ett ställe som man återvänder till! Se deras menyer för frukost, lunch, middag och dessert. :-)
Small island i Stockholm, har choklad från Tobago i Västindien och från egen plantage, Tobago Estate, och ordnar provsmakningar med rom & choklad för mindre sällskap också. En trevlig födelsedagspresent från vännerna till en chokladälskare kanske och hela gänget får det "gott".
Butik i Göteborg som vi provsmakat:
Sylvain Marron som vi träffade på Chokladfestivalen 2013 gör utsökt goda chokladbitar, som när de ligger i sin ask ser ut som små juveler. Han har hittat på egna fyllningar i sina praliner och de är "produkter som är en blandning av tradition och nytt/modernt, av franska och svenska produkter i modern form." Ett citat från hans hemsida som är under uppbyggnad. Hans choklad ska komma även som on-line-butik också! Vi ser fram emot det!
På webben:
- Åre Chokladfabrik Lingon – hjortron – getmese + choklad ÄR gott! Och deras varor finns även hos många butiker och konditorier runt om i Sverige. Nu kan man också få skickat direkt från Åre sin chokladgåva till en som fyller år eller bara helt apropå glädja en gammal moster med en strut praliner en vanlig vardag, även om hon bor 90 mil bort.
Butlers – Irish Handmade Chocolates – du får paketet i brevlådan inom en vecka
- zChocolat – fina praliner från Frankrike, paketet hem till dörren, och man kan be dem skicka choklad till vänner i andra länder också. En god gåva!
Zotters choklad - Faitrade och Krav och de skickar per post. Webbsidan på engelska och tyska och chokladen är alltid av toppklass. Det finns t.o.m. chokladkakor av get- eller fårmjölk! Det enda knepiga är att kunna v-ä-l-j-a! Finns ibland att köpa i Sverige, men färskast är nog från Zotter direkt.
Niederegger och marsipan, en klassiker som passar året runt.
- Chokladbudet – en trevlig svensk chokladbutik på nätet som skickar den där födelsedagspresenten du inte kan överlämna personligen. Lådan kommer i posten med fint silkepapper och handskrivet kort. Kvalitetschoklad som du kanske inte hittar i närmaste butik t.ex. chokladdragerade mandlar som ser ut som oliver. Mycket goda! Eller kanske chokladknappar med kaffesmak skulle passa?
Butlers choklad
Xoko dessert
Mandlar från zChocolat
Bytet från Chokladfestvalen
2013
Olivolja
“Har du olivolja, bröd och vin klarar du allt” – italienskt talesätt
Olivolja av bästa kvalitet är en fin krydda, ingenting man fräser potatis i. Den nypressade illgröna Novello som kommer hit i november-december är verkligen en primör värd att ta vara på. Ett gott enkelt bröd (av vete + lite råg = typ bondbröd med knaprig skorpa) samt ett kaffefat med Novello och några korn havssalt ... Gottegott! Doft av nyklippt gräs, pepprig eftersmak. Vanlig olivolja av god kvalitet är fint att laga maten med. Medelhavsköket (bokhandeln har många fina böcker i det ämnet) gillar ju även Farbror Doktorn numera! Nyttig sammansättning av födoämnen och tillagning. Det finns flera bra märken för olivolja i närbutikerna, och här länkar vi till våra favoriter!
Man kan ibland göra som i Lyon – ta en klick äkta smör i så märker man också när oljan är lagom varm och man får lite av smörets arom. De “gifter sig” bra.
Andalusien – oliver till horisonten
Bröd
“Brödet är kungen bland livsmedel” (Lionel Poilâne)
Ett ämne som man kan tala om länge och grundligt! Här har vi länkar till några av våra favoriter, de som har en hemsida att titta och “smaka” på. Vissa bröd finns att köpa även i Sverige, andra får man försöka hitta i semesterortens bageri eller baka själv, det finns recept på några länkar.
Pain Poilâne har många hört talas om men inte vetat vad det är för speciellt med det. På sidan står det om allt man vill veta på franska och engelska!
Brödet finns ibland i svenska butiker men det går att baka själv!
Riddarbageriet i Stockholm gör en variant och deras brödbok är mycket bra om man tycker om att baka bröd med välgräddad yta, så kallad
s-k-o-r-p-a! Det där som närbutiken ibland kallar franskt lantbröd har oftast bara varit inne i ugnen och vänt, för inte har det brun, knaprig och smakfull skorpa inte.
Knäckebröd! Greve Brahes knäcke från Fiket i Gränna, Pyramidbageriet i Dala-Järna, och andra småbagerier runtom i Sverige, .... bästa presenten till utlandssvenskar!
Surdegsbröd - precis det som Poîlane, Riddarbageriet och Petit France alltid gjort, och nu allt flera små bagerier, görs bäst på KRAV-odlade sädesslag, utan de tillsatser som oftast finns i påsarna på stormarknadens mjölhyllor. Bor du i närheten av en gammaldags kvarn som har eget mjöl? Vi har hittat en liten kvarn som mal mjöl på gammalt vis - Warbro kvarn - dinkel, nakenhavre, emmer och andra gamla sorter. Vilka goda pannkakor och kakor det blir av deras Virvelmjöl av dinkel! Kornen rivs mera än mals, så det går att baka sockerkaka av det! Vi har provat. Påsarna med det nymalda mjölet kan förvaras i frys i en tät plastpåse, då smakar det som nymalt även efter flera månader.
Vill du lära dig baka gott bröd av en entusiast? Sébastien Boudet har en mycket instruktiv brödblog Brödpassion, bl a med små videofilmer på You Tube, och hans idéer om gott bröd och franska bakverk finns att köpa på Petit France i Stockholm.
Tyskt surdegsbröd är saftigt och gott och längtar man efter osötat rågbröd och att det är kryddat med kummin, eller Kartoffelbrot, Dinkelbrot, Brezeln och Brötchen, och gillar du Apfelkuchen eller Käsetorte som smakar precis som du minns det från semesterresan i Tyskland, styr då stegen till Der Berliner Bäcker som bakar sina goda och vackra bröd med dinkelmjöl, rågmjöl, surdeg, smör och stor kärlek till tysk brödkultur och med oftast svenska råvaror. Stockholms innerstad har många goda ställen numera för dem som tycker om riktigt gott bröd! Men varför så få i förorterna?
Andra bagare med gott bröd från vedeldad ugn hittade vi på Sörmlands Matkluster-sida och efter att ha åkt runt på deras evenemang Aptitrundan en söndag i september är vi nu också mycket förtjusta i leverantörerna till sådant man kan lägga på det goda brödet. Honung, ostar, korvar av vilt och tamt, och grönsaker, fisk och kött, färskt eller förädlat. Vi själva började vår aptitrunda i Mölnbo och Molstaberg kl 10 och hann besöka fem andra platser inklusive Jürss mejeri i Flen (numera i Hälleforsnäs), innan stängningsdags kl 16 då vi hunnit till Stallarholmen och butiken med goda korvar av vildsvin. Vill du hitta till dem själv? Ett gott tips! De flesta av deltagarna i Aptitrundan har egna webbsidor och en del av dem finns även i Facebook.
Brödbutik i Morella, Spanien
Bröd från Der Berliner Bäcker i Stockholm
Bröd från Näsets vedugnsbageri, Katrineholm
Margaretas hembakta valnötsbröd
Kaffe, te med mera
“Kopi? Tendjewberrymud!” Rumsbetjäningen på vissa hotel kanske är lite svåra att förstå!
“Ei! wie schmeckt der Coffee süsse,
Lieblicher als tausend Küsse,
Milder als Muskatenwein!”
Ur J.S. Bachs “Kaffeekantate”, 1732.
|
“Kaffe är den enda dryck man dricker något till” (Guy Jamais – Pytt i Panna, Allt om Mat).
Fler trevliga länkar om kaffe ...
Svensk Kaffeinformation – fantastiskt trevlig och informativ webbsida om kaffe! Studera sidolänkarna med kaffelimerickar, kaffeetikett, ordspråk, vad kaffe heter på olika språk, länkar till rosterierna och importörerna, t ex Kahls som numera har småbutiker på många ställen i Sverige. Där mals kaffet medan du väntar eller köpa hela bönor och du kan prova lite ovanliga sorter. Kahls har även stort urval av teer! En butik med Kahls kaffe, teer, och även fin choklad, kan se ut så här: Kahls i Sollentuna centrum – ett ställe vi gärna besöker. De har även trevlig sortering av porslin att avnjuta dryckerna i. :-)
Fairtrade kaffe finns numera i många butiker, och även märkt med KRAV.
Se on-linebutikerna (nedan)för andra rosterier än de stora "vanliga"
t ex Baristashopen och Kaffelunden, båda har även teer och tillbehör till dryckerna, som kannor, burkar, bryggtrattar, filter och annat som en "hemmabarista" kan önska! Snabb leverans!
... och te
Observera att det här handlar om te, inte om örtte, som rätteligen borde kallas örtinfusion, eftersom det inte har med te från tebuskar att göra. Vi är inte så förtjusta i örtte, inte heller i smaksatta teer med fantasifulla namn.
TE-centralen i Östersund har en liten fin butik med te från Kina, Japan, Ceylon (Sri Lanka), Indien och Nepal, allt från vitt och grönt te, till rökt te och pu ehr. Teprovning är intressant om man vill lära sig mer om tesorter, det ordnar Amanda och Jan. De har också en fin och instruktiv webbsida där man kan lära sig mer om te genom små videofilmer, köpa teer, tillbehör och prenumerera på deras nyhetsbrev. Snabb leverans vid beställning av varor!
Yuko Ono - för japanska teer. En utmärkt on-line-butik för de som tycker om grönt te. Den erbjuder ekologiska teer med hög kvalité direkt från familjeodlarna i Japan. Teerna passar utmärkt för alla tillfällen och till matlagning och bakning. Yuko som kommer från en teodlingsfamilj är utbildad te-rådgivare och erbjuder bland annat japansk te-provning och föreläsningar. Teerna väljs med stor omsorg och köps direkt från odlarna i Japan. På webbsidan finns även fin information om de olika teerna, deras historia, hur man brygger grönt te och hur de smakar bäst. Visste du att man kan brygga te med kallt vatten? Mycket gott, det tar bara lite längre tid och blir aldrig beskt. Sommartid är det praktiskt att göra det i kylskåpet under natten till exempel!
Tekaraffen kan vi rekommendera, både för iste sommartid och varmt avsvalnat te vintertid. Det är roligt se tebladen dansa! Men för kokande tevatten är det bäst använda en vanlig tekanna! Till teer som endast bör bryggas i cirka 60-70 grader kanske man klarar att hålla i karaffen med köksvantar på händerna, men en vacker tekanna och tesil fungerar ju bra också.
Vackra tillbehör finns också. Om man ger bort fint te i en vacker burk behövs inte något presentpapper. Här finns även klassisk japansk Matcha-te-karamell.
Vi har provat att handla och blir glatt överraskade av snabbheten på leveransen och den fina kvaliteten! Se bilden till höger!
Gröna Teimporten - med kinesiskt teer. Här handlar du grönt te, vitt te, oolong, jasmin, blommande te, svart te och pu-ehr av högsta kvalitet. Låga priser tack vare egen import från Kina.
En instruktiv och intresseväckande webbsida om kinesiska teer, hur de odlas, och behandlas och råd om hur man brygger dem. De har också tillbehör till te, till exempel både vackra och praktiska tesilar, fina burkar och praktisk te-timer.
Om teer:
Det finns tusentals webbsidor om te och dess historia, användning, bryggning, tillbehör, etc, etc, men de flesta är på engelska. Dock är de lätta att förstå, ofta mycket vackert illustrerade, och det är intressant läsa om denna drycks alla sorter, även om de kommer från samma planta (i princip). Det smakar olika, beroende på var och hur det vuxit, och jorden, läget på plantagen, behandlingen. Gott te kan jämföras med gott vin, beskrivningarna av smak, doft och utseende har liknande terminologi.
History of English High Tea – vad man serverar vid de olika testunderna
High Tea vs Afternoon Tea, The rituals of Tea – “Please, put the kettle on, dear!”
Tea & Food – Att servera te till mat – en behändig rådgivare om man vill servera te till mat. Trevligt också om man vill servera bilförare något annat än bordsvatten. Artikeln är på engelska, men är lätt att förstå. - Allt fler stora restaurangar i Sverige börjar förstå att gästerna inte vill ha standardtepåse om de beställer te, så har man tur finns rentav en tekunnig servitör som kan ge råd. Kvalitetste, rätt bryggt, utan smaktillsatser har nyanser i smaken så som viner har och framhäver aromerna i maten.
Den femte smaken = Umami finns bl a i grönt te, så undvik konstgjorda natriumglutamat - drick grönt te till maten! Citat från Niklas mat/svt:"Natriumglutamat är gastronomins anabola steroider. Du hittar natriumglutamat i den mesta färdiglagade maten, i synnerhet i buljongtärningar och allkrydda".
Bienmanger – har “kartor” över Teas of the World – där man kan läsa:“– A regular consumption of green and black teas decreases cardio-vasular risks. This would be due to the polyphenols of tea. – Green tea is rich in vitamin C.– Black and green teas are rich in fluorine. Their regular consumption prevents from bad tooth.”
(“En regelbunden konsumtion av gröna och svarta teer minskar risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Detta tack vare polyfenolerna i te. – Grönt te är rikt på C-vitamin. – Svarta och gröna teer innehåller fluor. Regelbunden konsumtion förhindrar dåliga tänder”) Att det sistnämnda stämmer kan din tandläkare också berätta!
Japanese Green Tea – Hibiki–an – Kyoto – Japan – en mycket vacker webbsida, lätt att hitta i, med utmärkt information om grönt japanskt te, med bilder och beskrivningar hur de odlar och behandlar sina teer. Man får se hur en teceremoni går till, får råd hur man bäst brygger och förvarar sitt te hemma. Detta står att läsa på sidolänkarna i ramen till vänster på deras hemsida. Man kan också handla direkt från odlaren, utan mellanhänder. Praktiskt också om man vill ge en tepresent till en vän i annat land; Hibiki-an skickar direkt dit, portot är likadant. :-)
Kaffe i bersån hos Margaretas farföräldrar 1939
Kaffebönor, bild från Historiebloggen.
Teprovning hos My Tea Room i Stockholm
Teer, tegodis och tekaraff från Yuko Ono
Morgonmatcha – grönt te i fil – bra för hjärtat
Arbete på teplantagen – från Hibiki-an
Matprat
Ett outsinligt samtalsämne – och dessa få tips är en mikroskopisk droppe i Cyberhavet!!!!
Allt om Mat – matmagasinet sedan 1970 är en trogen kompis i köket som hänger med sin tid, och vinprovningsresultaten ger både rådgivande tips och roande läsning.
Arla – det ska vara SMÖR i kakorna! Tycker Margareta vars fader var mejerist i i Vännäs, Västerbotten.
Mjölkfrämjandet – till kanelbulle ska det vara ett glas kall mjölk och till semla är det gott med varm mjölk – tycker många.
Swegro – grönsakernas egen sida.
Mangiare Bene – Panforte from Siena, Toscana det där goda sega fruktfyllda julgottet att baka själv, m fl italienska recept på engelska.
PARMIGIANO REGGIANO – Osten! Den äkta parmesanosten från Parma.
Frankrike! Har man turen att, här i Sverige, bo nära en återförsäljare av Androuets ostsortiment... Aaaah! Androuet, i Sverige, marknadsför ett sortiment på över 100 olika ostar från Frankrikes alla regioner. Såväl komjölk, getmjölk som fårmjölk finns representerade. Butiken på Sibyllegatan i Stockholm är värd en omväg, eller ett besök om man turistar i huvudstaden. Och om man är i Paris är det lika trevligt att besöka någon av Androuets 10 ostbutiker, varav tre stycken i kombination med Ost & Vinbarer, bl a på Rue Daguerre, kanhända ett av de goda minnen man sedan återupplivar hemma i sitt eget kök med ost och vin och trevlig samvaro med vänner. Se också Androuets webbplats.
Allrecipes | Home – amerikansk matportal som har allt, även specialiteter från “over-seas”!
Tasteline.com är också något att luta sig mot om man vill göra kalops eller laxpudding men inte har någon kokbok med just det receptet! Svensk mat, eller något från ett annat land – Tasteline har det mesta tillgängligt.
För dem som bor i Stockholms län är de här butikerna värda en omväg!
Percy's Kött i Sollentuna har fint sortiment av “vilt och tamt”!
De har också ett sortiment av goda råvaror, med färdiglagad husmanskost från deras eget kök. Laxpudding, kåldolmar, kålpudding, kroppkakor, bruna bönor med fläsk, rotmos med fläsk, pölsa, lasagne, pajer med olika fyllning, inlagd sill, spett att grilla själv, etc. Bra att det finns då man längtar efter något speciellt men inte hinner göra det själv (eller inte kan).
Renprodukter i Sollentuna har alla sorters kött av ren, fjällfisk, ripa och vackra slöjdalster, butiken är värd en omväg, särskilt om man längtar efter åkerbärssylt! Eller bor i närheten och ska ha kalas. Vi har gjort deras hemsida. Catering finns med specialiteter från fjällvärldens visthusbod.
Innhavaren Gudrun Thomasson-Ek har givit ut en kokbok och
“kokböcker med renrecept är mycket sällsynta. REN MAT LYCKA är en efterlängtad blandning av sydsamisk tradition med inspiration av andra länders kök. Boken är en hyllning till renen och det goda köttet som är vardagsmat och berusande lyx på samma gång.
Bokens författare Gudrun Thomasson-Ek är uppväxt i Mittådalen med renskötande föräldrar och här delar hon med sig av sin kärlek till renköttet i spännande recept och serveringsförslag”.
Citat hämtat från Slow Food Svenska Arkkommissionen – slow food, smakernas och mångfaldens rörelse – Newsdesk.
Bonne Vie öppnade en butik inne i Sollentuna Centrum i september 2011, och man kan säga 'att det lovar gott'! Många ovanliga delikatesser från Frankrike, Italien men även Sverige.
PROVIANT är en restaurant med fransk inriktning på Sturegatan 19 i Stockholm och som har sin egen butik vägg-i-vägg med produkter som kan räknas in under Svenskt sigill. Det betyder säker odling av livsmedel och djurhållning med miljöhänsyn och god djuromsorg. Det bidrar till ett uthålligt jordbruk, öppna landskap och bra svenska råvaror.
Butiken kallas "Skafferiet" och är väl värd ett besök för inköp av sådant som tillagas av deras egna kockar. Egenhängd högrev, entrecote och oxrygg, egen blodpudding, egentillverkade rårörda lingon och surkål är bara en del av allt som man hittar på hyllorna och i kyldisken. Tips! Kalvfond till exempel. Den har inga konserveringsmedel, den är färsk eftersom de får ingredienserna direkt från restaurangen. Det blir samtidigt minsta möjliga svinn, alla tjänar på det och så smakar det väldigt bra. Bra att ha i frysen (M:s anmärkning).
Här finns ett unikt utbud från hela Sverige, men även från andra delar av världen. Ostar från små mejerier i Sverige ligger sida vid sida med franska delikatessostar.
Vi har provat PROVIANTs söndagsmeny och kan varmt rekommendera ett besök, för att en stund känna smakerna och dofterna hos en fransk Bistro när den är som bäst. Eventuellt blir ett matminne aktiverat! Det är mycket trevligt!
Matlagningskonstens utövare! Här finns några av dem:
Årets kock Här finns även kockarna i gänget som vinner VM i matlagning åt Sverige och var Olympiska mästare i mat år 2000 och 2004 och nu senast 2012!
Även Sveriges Juniorkocklandslag kom hem med guldmedaljer 2012 och våra kökschefer i skolköken tog hem silvermedaljen 2012. Så stolt man blir över att de fina produkterna från Sverige uppskattas av så många från andra länder! Det finns kanske efter denna seger med silverkant hopp om att våra barn får bättre skolmat i framtiden, om de som bestämmer i kommunerna inser att med bra mat i skolorna orkar eleverna med studierna!
Svenska bagare är bäst i Europa. Sveriges Bagarlandslag kom 4:a i VM i Paris 2012 och det unga Bagarlandslaget för Sverige har vunnit tävlingen individuellt 3 gånger och lagtävlingen 3 gånger, senast 2013.
Edsbacka krog, Sollentunas tvåstjärniga stolthet stängde tyvärr för gott den 27 februari 2010, men lillebror Bistro Edsbacka blir kvar, till glädje för oss som bor inom gångavstånd. Ny ägare och roliga aktiviteter med mat och vinanknytning! Den har en take-away-meny också med fräscha rätter. Veckans korv, t ex! Och catering-menyer.
Maison Pierre – Diners de Paris – catering som kan allt, även konditorivaror av finaste sort
...
Tiden är viktig! All kokkonst i grunden
bygger på val av den rätta sekunden!
Låta sin lax strax ur lagen bli tagen!
Vända på steken när klockan är slagen.
(Hur i praktiken man tillämpar detta
kan varje kock, som är kunnig, berätta.)
Ur Matbok, Lennart Hellsing.
|
God(!) litteratur
Bokhandeln har mängder av bra kokböcker, gå in hos någon av dem och bläddra och titta. Kanske ni känner någon som ska gifta sig och få en present?
Tips! En bra och kanske nyligen utgiven grundkokbok inslagen i vacker kökshandduk med några bra och färgglada redskap från Gastromax (kökspincett, slev, stekspade, visp m fl) som finns hos de flesta ICA-handlare i varje fall. Redskapen är funktionella och tåliga. Matchar de köket eller handduken är det ett extra plus! Det blir ändå för många mixerstavar eller brödrostar på brudparets presentbord!
Om de redan gillar att laga mat, och kan grunderna, finns det annan god och vacker litteratur i ämnet GASTRONOMI. Inspirerande för hemmakocken en vardag när hjärnan känns tom! Ingredienserna kanske redan finns hemma i skafferiet?
Var finns ...?
Om du letar efter en speciell krog, restaurant, information om ingredienser, eller "hur gör man Tiramisu", "Dillkött på lamm på mormors vis" går det utmärkt att söka på Internet, antingen som ord eller bild. Så har vi själva hittat våra ställen att besöka och allt annat vi nu delar med oss av.
Surfa vidare från dessa länkar och hamna – jaa, kanske hos någon sushientusiast i Perth, Australien? Vem vet!
Äta ute
Det är inte vår ambition att göra en restaurangguide – det finns så många redan, men här är några som vi provat och tyckt om. Om man är turist i Stockholm är det svårt att veta vart man ska gå. Prova gärna dessa adresser! Det finns fler men de vi nämner är rätt nyligen testade av oss.
19 glas, Stora Nygatan 19 i Gamla stan i Stockholm – prisvärt och gott ställe. Vill man ha ett glas vin eller öl finns det många goda märken att välja på. Citat från Svenska Dagbladet:
Något så djärvt. Att öppna krog och satsa på en fast middagsmeny bestående av fem rätter utan alternativ. 19 Glas i Gamla stan klarar reptricket, med glans. Här är det trångt, chosefritt och mycket välsmakande.
SvD: Fisk- och skaldjursgrytan som bjuds som huvudrätt är likaså en absolut fullträff. I en synnerligen överraskande och välsmakande mörk buljong ligger den godaste delikatesspotatis med skal, fräscha fiskbitar av lax och sej, musslor och räkor. Fluffig aioli till.
Rolfs Kök i Stockholm, på Tegnérgatan 41, nära Tegnérlunden, ligger ett ställe värt en omväg enligt Guide Rouge. Och vi håller med. Man kan sitta vid bardisken och se skådespelet när kockarna tillagar det man beställt. Fart, fläkt, goda dofter och väldigt gott!
PROVIANT i Stockholm, på Sturegatan 19, är ytterligare en Bib Gourmand som liksom Rolfs Kök fått sin utmärkelse av Guide Rouge för vällagad mat till rimliga priser och trevlig miljö. Söndagsmenyn är en trevlig tradition hos PROVIANT och värd att pröva, kanske rentav ta med hela familjen, som i Frankrike? Barnportioner finns!
När man är ute och reser kan en matguide i behändig bokform vara perfekt! Senaste upplagan av Sveriges Bästa Bord passar bra antingen man cyklar eller åker bil! Där kan man sedan själv göra en bedömning om lovorden stämde. Det gör det oftast, såvida de inte just bytt köksmästare som har andra idéer! Här finns även bra tips om enklare 'matstopp', som trevliga bagerier med servering och vägen till gamla konditorier 'som bakar kakor med socker på'. T ex Olof Viktors bageri och café på Österlen eller Ofvandahls Hovkonditori Uppsala
White guide är väl tänkt att vara en svensk efterföljare till Guide Rouge (Guide Michelin) i Frankrike, men oftast bör man vara rustad med välfylld plånbok på de flesta ställena och vara beredd på väldigt ovanliga saker på tallriken ibland. Kockarnas fantasi är ibland lite väl vilda, så att säga, när de följer trender som råder inom gastronomin just nu. Kanske man avstår besöket på en viss krog, när man ser vad som kan finnas på menyn, och vad det kan kosta!
Men även genuin och god husmanskost från olika länder kan finnas med bland adresserna i White Guide och till överkomliga priser.
Smaklig måltid!
Södertuna slott utanför Gnesta är ett gammalt herresäte sedan mitten på 1300-talet, men nuvarande byggnaden har en trivsam atmosfär av 1700-tal men med moderna bekvämligheter, som tillkommit under årens lopp. Deras samling av Armagnac är imponerande, och man kan få smaka av de dyrbara dropparna också till kaffet efter de goda middagarna. Att det känns som att befinna sig i en vacker film med all denna konsthistoria runt omkring är en gåva man kan kan önska sig om man tycker sig ha allt annat världsligt. Det blir ett minne som räcker länge!
Sidtopp
Androuet i Paris
Somliga har då tur att bo nära skafferiet!
Vi kan rekommendera besök på Bondens marknad om du bor i en stad där den finns! Fräscha närodlade grönsaker och frukter, honung, fisk, kött, bröd, mjöl - KRAV-odlat och ekologiskt!
Vi själva har tur, för i Tessinparken på Östermalm är det marknad, några lördagar i maj, och sedan augusti - oktober! Om man inte kan eller vill åka dit, eller besöka gårdarna själv, så finns ett fint alternativ för boende i Stockholm och grann kommunerna. Veckokassen med finaste produkter från bl a våra favoriter i Tessinparken körs ut till dörren 1 gång i veckan via Gårdsbudet! Titta i i deras virtuella butik! Trevligt att kunna få godsakerna när det inte är marknadsdagar!
Skattegården i Västergötland gör god getost, och så gör numera många små gårdsmejerier runt om i landet! Enklast finner du dem via Gårdsnära, en webbsida med kartor och länkar till gårdarna med godsaker. Grönsaker, kött, fisk, gårdsmejerier, musterier ... men det finns även andra vägar till gårdsbutiker med produkter från egen grönsaks-och spannmålsodling, och uppfödning av fjäderfä och fyrfota djur – finns någon i din närhet så handla där!
Här finns också adresser till gårdsbutiker i hela Sverige – Svensk Lantmat – några med försäljning on-line.
Eller fråga efter dem i en kvalitetsmedveten livsmedelsbutik, de tar kanske hem! Torghandlaren har ibland grönsaker som odlats nära (inom länet åtminstone) och tar hem rejäla lastpallar med fina varor särskilt på hösten av KRAV-odlat, och kanske någon gammaldags potatissort finns i sortimentet vissa årstider dessutom. Nypotatis med SMÖR är en delikatess!
Ofta mycket folk i Percy's butik
Röding mm i Renprodukters disk
Rolfs kök sett från bardisken
Söndagsmiddag på Proviant
Om man vill skämma bort sig ...
... och om man vill fira sig själv när man fyller år, kan vi rekommendera några dagar på något slott i Sörmland, en herrgård i Värmland eller ett gästgiveri i något av Sveriges många landskap. På webbsidan Slott & Herrgårdar hittar du ett gott ställe nära dig för en trevlig weekend t ex!
Södertuna slott
Södertunas Armagnacsamling från 1893 och framåt
On-linebutiker
Här ovan finns redan en massa länkar till olika företag, så här kommer nu bara en kort sammanfattning av on-line mat- och dryckbutiker vi känner att vi kan rekommendera:
Choklad
Kaffe, te
Mat
- BienManger
- Italian Tradition
-
- Delices de France – i Sverige med många franska specialiteter
-
- Gårdsbudet kör hem varorna till dörren till dem som bor i Stockholm och närkommunerna
-
och kryddor
Eko-Saffran har äkta Saffran från Iran. Finaste kvaliteten till bullar, paella, saffransris, ostkaka, osv! (bild från Eko-Saffrans webbsida)
Spicemaster ekologiska kryddor av olika sorter i bra förpackningar, och om man inte hittar dem hos sin handlare kan de beställas on-line!